2

Recently I moved my Joomla 3.3.6 site on VPS from shared hosting. Following are VPS configurations:

Vendor: GenuineIntel Name: Intel(R) Xeon(R) CPU L5420 @ 2.50GHz Speed: 2500.090 MHz Cache: 6144 KB 1024 MB RAM

Our daily pageviews are Aprx 11k. Now having couple of issues:

  • Gtmetrix score has been reduced on VPS
  • Sometime site wont open normally (takes time to load)
  • VPS Ram is always 30% +
  • CPU is aprx 3% and suddenly it shoot to aprx 20% (and then site dont load)
  • It takes time to open Clear Cache from menu. (Joomla cache is enabled from global configuration as well as cache plugin). So I renamed cache folder and created new cache folder and clear cache loading issue was resolved, but admintools is not working perfectly, specially fix permission shows empty pop up, then i revert to old cache folder and admin tools fix permission worked fine but when i click on clear cache from Joomla back end menu it takes too much time and this remained same.

Although site was working perfectly on shared hosting but i had bandwidth issue so moved on VPS.

Using following:

Joomla 3.3.6 K2 - updated bigshoot plugin - latest hwdmediashare - latest Xmap - latest

I would appreciate if someone can assist, I believe something is wrong with vps, because i never ever had a single issue on shared hosting and gtmetrix score was good than now, and i did not make any changes in joomla on VPS.

1

If your CPU is having 20% peaks, and the site does not load, something is going on. For instance, cache expires and a mega-sql-query consumes all available resources.

You can start deactivating your biggest content, looking for the source of the overhead. Try to explore the issue in a development site. In this way, you can parts of the site without affecting the live service.

  • Thank you for you response: I dont have any big content, except few K2 articles, and arounf 2500 embedded videos. CPU is always performing bad, site performance is very slow. I even contacted with hosting provider but they said VPS is fine, and i do believe that my Joomla site is fine. I dont know what to do :S – Naeem Dec 30 '14 at 11:42
  • Well, 2500 videos in K2 articles is a start ;-) To test it, you can delete 2499 and check if you can find the issue. – Anibal Dec 30 '14 at 11:51
  • thank you Anibal, my website is live and i cant do that. Thank Indeed – Naeem Dec 30 '14 at 12:17
  • 1
    In these cases, where you can't find the issue, you have to duplicate the site and play with settings until you find it ... there is no "answer" ;-) – Anibal Dec 30 '14 at 12:21

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.